5 tips, je vakantie als inspiratiebron

5 tips, je vakantie als inspiratiebron

In welk deel van het jaar je ook gaat, tijdens een vakantie laad je je weer helemaal op. En je kunt ook veel schrijfinspiratie opdoen. 

Als je op reis bent neem je afstand van je dagelijks leven, hebt tijd om lekker lang te slapen, je maakt uitstapjes waar je normaal niet aan toekomt, doet nieuwe indrukken op, ontmoet interessante mensen en  als je naar het buitenland gaat snuif je ook nog een ander cultuur op. Ben je schrijver? Gebruik je vakantie als inspiratiebron. Hier vijf tips om wat dat betreft het onderste uit de kan te halen.

1)      Houd een vakantiedagboek bij

Beschrijf elke dag een intrigerende figuur die je bent tegengekomen, een plek waarop je uitgesproken reageerde en een gebeurtenis die je is bijgebleven, een gesprek of een ongelukje bijvoorbeeld. Wat was het dat maakt dat je er aan het eind van de dag aan moet denken, dat je het wilt opschrijven? Door ze vast te leggen kun je die ervaringen langer levend houden en er later op teruggrijpen tijdens het schrijven.

2)      Geef ruimte aan je fantasie

Neem elke dag tien minuten tijd om op een bankje te zitten en rond te kijken. Laat je fantasie de vrije loop bij mensen, situaties en gebouwen. Wie zouden ze kunnen zijn? Waar gaan ze heen en waarom zien ze eruit zoals ze eruit zien? Wat is hier voorgevallen? Wat voor sfeer hangt hier? Welke intriges zijn hier gesmeed? Welke elementen kom je tegen in de geur die hier hangt? Sta eens stil bij de ervaring die je zelf in die omgeving hebt. Als je je een korte tijd heel bewust bent van wat er gebeurt, worden je herinneringen kleurrijker.

3)      Verzamel voorwerpen

Een steen met een vreemde vorm, een flesje zand, een stukje stof… Je hebt ze gevonden op een speciale plaats of opgeraapt terwijl je een bijzonder gesprek voerde. Je kreeg een schelp van een kind op het strand, dat wel een heel scheve glimlach had. De bloem die je tussen je boek hebt gedroogd ruikt zelfs jaren later nog voldoende om je te helpen herinneren aan deze vakantie. Voorwerpen vertellen hun eigen verhaal, ze helpen je om die verhalen vast te zetten in je hoofd. Zodat je ze later kunt verwerken in je eigen boek.

4)      Lees een of twee boeken die je op je lijstje had staan

Wat is er nu heerlijker dan je eens een middag onder een boom of in een tuinstoel helemaal onder te dompelen in het boek dat je al zo lang klaar had liggen? Sta tijdens het lezen af en toe een moment stil bij de manier waarop de schrijver het decor tot leven brengt, de dialogen vervlecht in het verhaal of een personage inkleurt. Wat kun je daarvan leren? Je ontwikkelt je eigen schrijfvermogen ook door te kijken hoe andere schrijvers dat doen. Tijdens de vakantie kun je daar uitgebreid te tijd voor nemen.

5)      Lees een boek over schrijven

En als je dan toch alle tijd en rust van de wereld hebt: waarom zou je niet één boek over schrijven, de uitgeverij of e-books meenemen op vakantie en daar af en toe een hoofdstuk uit pakken? Misschien tijdens de reis, in de trein of het vliegtuig. Er zijn voldoende boeken verschenen.

  • Maarten Carbo, Succes met je boek!
  • Paul Sebes, Bestseller
  • Joanna Rakoff, Mijn jaar met Salinger

Dit waren zomaar wat tips om uit je vakantie meer inspiratie te putten, om later als materiaal te gebruiken bij het schrijven van je verhalen, gedichten, novellen en romans. Hoe houd jij de indrukken uit je vakantie vast? Of is vakantie voor jou vooral niet-schrijven? Ik ben benieuwd.

Groet,

 

8 augustus 2013 | Fictie schrijven


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Lees 2 reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *