Marja Duin

Marja Duin RedactieKracht

Enthousiast, kleurrijk, positief, analytisch, respectvol, no-nonsense

Verhalen brengen mensen bij elkaar. Al mijn hele leven lees ik alles wat los en vast zit, zie ik de geschiedenis achter voorwerpen, ruik ik de historie van huizen en hoor ik de gesprekken die mensen voerden terwijl ze poseerden voor foto’s. Ik vind het jammer als verhalen niet volledig uit de verf komen en door de lezer of luisteraar niet goed worden begrepen. In mijn ideale wereld heeft iedereen die een verhaal te vertellen heeft de mogelijkheid om dat in geuren en kleuren te doen. Dat geldt niet alleen voor mensen, ook bedrijven hebben hun eigen verhaal. Daarmee onderscheiden ze zich van anderen. Dat verhaal help ik graag vertellen.

Visie op communicatie

Als tekstschrijver en -redacteur ben ik zeer gedreven en toegewijd aan mijn vak. Ik vind dat elk verhaal zo goed mogelijk verteld moet worden, zodat de verteller herkenbaar is en de luisteraar/lezer wordt geboeid. Dat geldt zeker voor bedrijfsverhalen. Er zit veel kennis in het bedrijfsleven, er zijn veel verhalen te vertellen. Via je website, blogs, nieuwsbrieven of een jaarverslag. Het is belangrijk dat die verhalen je eigen sfeer ademen en blijven hangen bij je klanten. Mijn opdrachtgevers zijn heel gevarieerd: van beginnende schrijvers tot zzp’ers, van uitgevers tot evenementenbureaus, van websitebouwers tot culturele verenigingen, van commercieel tot non-profit.

 

Loopbaan

Na mijn gymnasiumdiploma heb ik een praktijkopleiding gedaan voor B-verpleegkundige. Na een jaar of acht wilde ik toch gaan studeren. Toen ik de HBO-opleiding voor Boekhandel en Uitgeverij ontdekte, was mijn richting bepaald. Ik studeerde af in de richting Informatiemarketing en -management, specialisatie Wetenschappelijke Uitgaven. Achtereenvolgens werkte ik als:

  • marktonderzoeker bij uitgeverij Casterman in België
  • medewerker documentatiecentrum/redactiecoördinator bij Stichting Speurwerk in Amsterdam
  • als uitgever/eindredacteur bij het Antroposofische tijdschrift Jonas.

Mijn kinderen kondigden zich aan in 1998 en ik vond een baan die thuiswerken mogelijk maakte:

  • redacteur bij de vakbladen Marketing Results en Nieuwe Drogist.
  • al gauw werkte ik ook mee in de beleidsvorming, als redactie-productiecoördinator en plaatsvervangend hoofdredacteur.

De boeken bleven trekken. In 2003 kon ik bij uitgeverij Altamira-Becht in Haarlem aan de slag.

  • als acquirerend-redacteur werkte ik vier jaar lang aan een fonds op het gebied van spiritualiteit, alternatieve geneeskunde en psychologie, mijn favoriete onderwerpen.

Maar ik wilde ook graag ervaring opdoen op het gebied van fictie. Daarom maakte ik in 2008 de overstap naar:

  • Uitgeverij Archipel en later De Arbeiderspers in Amsterdam,

waarna ik begin 2012 mijn eigen bedrijf ben gestart:

  • Marja Duin RedactieKracht, voor bedrijven met een verhaal. Ondertussen heb ik voor mooie opdrachtgevers gewerkt, waaronder: de Efteling, Raet HR software en services, Stichting Vastenactie, Stichting De Oude Keuken. Natuurlijk heb ik ook voor uitgevers gewerkt. Onder meer voor de Arbeiderspers, De Crime Compagnie, Uitgeverij Brandt, Xander en Maven Publishing.

Persoonlijk

Behalve redacteur ben ik echtgenote, moeder, bonusmoeder, bonusoma, dochter en vriendin. Ik zing graag, houd van kunst, theater, lezen en schrijven, maar ik neem ook regelmatig tijd om te sporten: tennis en wandelen. Verder geniet ik erg van kleur, dat zie je niet alleen terug in mijn kleding, maar ik verwerk ook oude knopen en kralen tot kettingen, armbanden en ringen. Daarnaast vind ik het een uitdaging om situaties van een heel ongebruikelijke kant te bekijken, zo houd ik een frisse blik op de wereld.

Mocht je meer over me willen weten, aarzel niet contact op te nemen, of meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsflits!

Hartelijke groet, Marja Duin

Marja Duin RedactieKracht