8 manieren om je inspiratie vast te leggen

8 manieren om je inspiratie vast te leggen

Je wilt je inspiratie eigenlijk direct benutten, maar soms moet je je aandacht op iets anders richten . Hoe houd je die ideeën vast?

Hoe ervaar jij inspiratie? Bij mij is het vaak een prettig moment waarop ik me warm voel worden van enthousiasme, omdat ik ineens precies weet wat ik moet doen om mijn verhaal scherper te vertellen; of omdat ik plotseling een geweldig nieuw onderwerp heb voor een blog of een superingeving krijg voor een oefening die ik tijdens een workshop kan gebruiken. Vervelend genoeg komt inspiratie niet altijd op het juiste moment: midden in de nacht, in de rij voor de kassa, tijdens een vergadering of onderweg in de trein…  Door de jaren heen heb ik de volgende trucs gevonden om de inspiratie vast te leggen.

1 Halt-moment

Zorg zo snel mogelijk dat je even kunt stilstaan bij het gevoel dat de inspiratie je geeft. Sluit je ogen. Waar in je lichaam voel je het het sterkst? Welke emotie roept het op? Waar gaat het over? Is je Aha-erlebnis gekoppeld aan een plek? Aan een voorwerp? Of een persoon? Misschien aan een geur? Wat deed je op het moment dat de inspiratie je overviel?

Het hoeft niet langer dan een minuutje te duren en als je het vaker doet zul je merken dat je er steeds meer bedreven in raakt. Ik heb gemerkt dat ik door het heel bewust in me op te nemen, het inspiratieogenblik later gemakkelijker weer op kan roepen. Ik kan er als het ware weer instappen en met de ervaringen uit mijn Halt-moment de inspiratie weer aanwakkeren en gebruiken voor het schrijven.

 2 Het opschrijfboekje

Het ligt voor de hand, maar hoe vaak ik al niet heb misgegrepen! Zorg dat je altijd een opschrijfboekje en pen bij de hand hebt. Schrijf je idee zo snel mogelijk op, zo nauwkeurig mogelijk en vul het aan met alle zintuiglijke aspecten kleuren, geuren en smaak die je ervoer op het moment dat de inspiratie je overviel. Grijp terug op je Halt-moment.

 3 Appje

In plaats van een opschrijfboekje, kun je ook de telefoon gebruiken. Bijna iedereen heeft een mobiele telefoon, als het een eenvoudig is kun je jezelf een appje sturen met die steekwoorden waarmee je denkt je inspiratiemoment weer te kunnen roepen als je achter je pc zit.

 4 Email/notitie

Heb je een smartphone of tablet bij de hand: maak een notitie en email die naar jezelf.

 5 Foto

De meeste GSM’s hebben de mogelijkheid om foto’s te maken. Fotograferen is natuurlijk een geweldig middel om vast te leggen wat de inspiratie in je opriep: een scène, een persoon, een dier, een kleur of …. wat het ook is dat je enthousiast maakte of op dat geweldige idee bracht.

6 Geluidsopname

Soms wordt je inspiratie getriggerd door een stem, door het weer: de wind, de regen, donder en bliksem, of door een song of een uitspraak. Soms hoor je zomaar een geluid dat de sfeer van die sleutelscène uit je boek zou kunnen onderstrepen. Ik vind het dan heel fijn dat ik een dictafoon op mijn smartphone heb om het geluid vast te leggen.

 7 Voorwerp

Heb jij dat ook dat je juist als je gewoon ergens wandelt of een boodschap doet in je lunchpauze, tegen iets aanloopt dat jeugdherinneringen bij je oproept, of je ineens doet denken aan een oude liefde? Als het gaat om kleine voorwerpen, kun je die natuurlijk ook meenemen. Zo moet ik regelmatig mijn jaszakken of mijn handtas legen omdat hij te zwaar wordt. Hoeveel stenen, kastanjes, bierviltjes, schelpen, stukje stof, knopen of zelfs luciferdoosjes met insecten (dode vlinders, grote kevers) er dan uitkomen…

8 Geuren oproepen

Het is algemeen bekend dat je reukzin heel sterk op je herinnering werkt. Als je in je Halt-moment een geur hebt opgesnoven, kan het helpen om die weer op te roepen wanneer je gaat schrijven. Dat kun je doen door een gerecht klaar te maken dat de geur voortbrengt, door de kamer te besprenkelen met een bepaald parfum, wasmiddel, kruid of alleen maar door je neus in de nek van je hond of kat te duwen. Voor het oproepen van de geur van de vuilnisbelt, die ook tot heel inspirerend kan zijn 😉 kun je je beperken tot het opentrekken van de grijze of groene bak. Laat die gerust in de tuin of op het balkon staan.

Groet,

 

 

 

15 november 2012 | Schrijftips en taaltips


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Lees 5 reacties

 • Over inspiratie gesproken…Onderstaand stukje zette ik onlangs op mijn facebookpagina:
  Vannacht schreef ik in mijn droom verder aan de roman-in-wording. Een stukje waarmee ik overdag geworsteld had, viel nu als een puzzel in elkaar. Geweldige actie van het onderbewustzijn! Bij het ontwaken sprong ik mijn bed uit en holde naar de computer. Met de vingers al boven het toetsenbord ging er binnenin mij een soort waarschuwende zoemer af. ‘Niet doen, niet doen’. Ik keek naar het scherm, knipperde nog eens en liet mijn handen vervolgens in mijn schoot zakken. De rekensommetjes die zich in mijn onderbewustzijn als sublieme oplossing hadden aangediend bleken niets minder dan het verwerken van het oefenen van rekensommen met Dochter de vorige dag. Dus sprak ik mezelf streng toe: ‘Irene toch, denken dat je in je slaap verder schrijft…in your dreams baby, in your dreams!’

 • De tip om geuren in te zetten spreekt me erg aan, dank daarvoor! Naast de al genoemde manieren heb ik recent Pinterest ontdekt als een interessante manier om ideeën te vangen en vast te leggen. Net als geuren hebben beelden een directe toegang tot je hersenen, wat allerlei nieuwe ideeën ontsluit.
  Op Pinterest kun je beelden (foto’s, plaatjes) verzamelen en een visuele databank opbouwen. Ook kun je filmpjes, blogs en muziek (samen met de afbeelding) bewaren en opbergen voor later gebruik.

  • info@marjaduin.nl says:

   Beste Sigrid,

   Inderdaad denk ik dat Pinterest heel goede mogelijkheden heeft, maar ik heb me er nog niet in kunnen verdiepen. Op dit moment heb ik mijn handen vol aan twitter, facebook en LinkedIn en heb Pinterest nog even links laten liggen. Maar het is inderdaad een goede manier om visuele herinneringen te bewaren.Bedankt voor je goede tip, een goede toevoeging voor de lezers van mijn blog.
   Groet, Marja

 • Goed idee om er iets langer bij stil te staan wat je voelt/ruikt/hoort. Ik moet zeggen dat ik het zelden bij geuren of geluiden heb, veel meer bij woorden/zinnen en een sfeer. Ik maak foto’s (ook van tekst of bijv een krabbel op een briefje, dan raak je het minder snel kwijt). En ik gebruik het notitieblok in mijn telefoon. Meestal zeg ik wel even wat ik aan het doen ben, bijv tijdens het volgen van een cursus. Zo onaardig als de docent het gevoel krijgt dat ik druk zit te whatsappen 🙂
  Maar als hij/zij een advies geeft, scan ik vaak de projecten waar ik aan werk en ‘ploppen’ er allerlei inspiratebubbels.

  Yvette ook bedankt voor de tip, dat ga ik onderzoeken, klinkt goed.

 • Yvette says:

  Ik was altijd enorm van het opschrijfboekje, maar inmiddels heeft de smartphone die functie overgenomen. Ipv een SMS zoals jij schrijft, gebruik ik de handige app Evernote. Alles wat je daar inzet kun je ook later vanaf willekeurige computers benaderen. Je kunt hier tekst (notities) opslaan, maar ook foto’s en geluid. Ideaal!

  Eigenlijk een soort digitaal archiefje op een server die vanaf meerdere apparaten te bereiken is. Voor mij in ieder geval een uitkomst gebleken.
  http://evernote.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *