Wanneer zoek je een redacteur?

Wanneer zoek je een redacteur?

Kortgeleden kreeg ik een email van Ralf, een beginnend schrijver. Hij vroeg zich af: wanneer zoek je een redacteur om feedback te krijgen op je werk?

Deze vraag speelt volgens mij bij meer schrijvers, of ze nu werken aan een roman of een dichtbundel, maar zeker wanneer je schrijft over je vak. Want dan word je vooral gedreven door de inhoud en het zakelijke doel dat je hebt. Niet door de drang om te schrijven die bij veel fictieschrijvers speelt. Daarom wil ik onze emailwisseling met jullie delen.

۞

Beste Marja,

Op de website Schrijven Online kwam ik een artikel van je tegen met tips voor schrijvers die hun manuscript willen publiceren. Ik werk zelf inmiddels enkele jaren aan een verhaal, maar de laatste maanden spookt de vraag door mijn hoofd wat een goed moment is om een redacteur/uitgever naar mijn werk te laten kijken.

Op verschillende manieren heb ik de afgelopen tijd gewerkt aan mijn schrijverschap en verhaal. Ik heb een kortverhaal bij een literair tijdschrift gepubliceerd, ik ben op zomerkamp geweest van een uitgever en ik heb tweemaal meegedaan aan een schrijfgroep om mijn werk aan anderen te laten lezen. Is het nu een kwestie van doorzetten en mijn manuscript eerst helemaal afschrijven, ook al duurt dat misschien nog twee/drie jaar? Of denk je dat het voor een beginnend schrijver raadzamer is op een eerder punt al een redacteur/uitgever te zoeken en mee te laten kijken? En wanneer is dat punt?

Het klinkt nu als een bijna-onmogelijke vraag, maar ik hoop dat je mij kunt helpen.

Alvast bedankt voor je reactie.

Met vriendelijke groet,

Ralf de Jong

۞

Beste Ralf,

Leuk dat je me mailt met deze vraag.

Aan je schrijverschap kun je op verschillende manieren werken, goed om te zien dat jij dat ook actief doet. Je schrijfvaardigheid ontwikkelen zal je hele leven doorgaan, zo kijk ik ernaar tenminste. Als je een onderdeel of vaardigheid in de vingers hebt, is er steeds weer een nieuwe uitdaging om iets anders onder de knie te krijgen. Dat draagt bij aan je veelzijdigheid als schrijver.

Jouw vraag ‘Wanneer zoek je een redacteur?’ is geen bijna-onmogelijke hoor. Schrijven, en je daarin ontwikkelen, is voor iedereen anders. Iedere schrijver loopt daarin zijn eigen route. Er is dus ook geen standaard te geven voor het moment waarop een beginnend schrijver zijn werk voorlegt aan een redacteur en of uitgever. Bovendien is er verschil in een redacteur naar je werk laten kijken of het aan een uitgever sturen als mogelijk nieuw uitgeefproject.

Als ik je mail lees, denk ik dat je wat je verhaal betreft op het punt gekomen bent dat je weleens wilt weten waar je nu staat. Dan kun je je werk aan een onafhankelijk redacteur voorleggen of aan een schrijfcoach. Die kunnen je begeleiden in het proces naar het voltooien van je manuscript. Soms tot aan het einde, soms voor een bepaalde tijd.

Een uitgever zou ik pas zoeken als je echt het gevoel hebt dat je manuscript af is. Mocht je een uitgever vinden die geïnteresseerd is in je boek, dan krijg je ook altijd een redacteur toegewezen die nog een laatste keer met je door het hele boek loopt. Maar een uitgever zal pas instappen als je manuscript in een vergevorderd stadium is, een zekere kwaliteit heeft. Dus als je daar al aan werkt voordat je het instuurt, vergroot dat je kans.

Kortom: het moment waarop jij behoefte hebt aan feedback, is het moment waarop je op zoek moet gaan naar iemand die je dat kan geven. Dan ben je klaar voor een nieuwe een nieuwe stap in je schrijverschap.

Met vriendelijke groet,

Marja

۞

Dag Marja,

Bedankt voor je uitgebreide antwoord, hier heb ik zeker iets aan. Je hebt helemaal gelijk dat het schrijven in die zin een ontwikkelproces is waar je iedere dag mee verder gaat. Doordat ik nu al best lang heb gewerkt aan een manuscript, zoek ik naar een vorm van feedback die meer boven de individuele pagina’s uitstijgt en zich richt op wat ik nu moet vasthouden (en wat vooral niet).
Dat ik die behoefte aan feedback nu heb, zegt inderdaad al genoeg.

Bedankt!

Groet,

Ralf

۞

Ook als je schrijft over je vak komt er een moment waarop meelezers niet meer genoeg zijn, maar je feedback wilt van een deskundige. Heb jij weleens gedacht: Wanneer zoek je een redacteur? Hoe ben je daar toen mee omgegaan? Schrijf je ervaringen in de reactiebox.

Groet,

 

 

1 juni 2017 | Businessboek schrijven


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *