Het zat er altijd al in

Het zat er altijd al in

Mijn moeder vertelde over de bloemen en de vogels die we onderweg tegenkwamen, als we wandelden naar oma in het volgende dorp. Als jong meisje verzamelde ik glimmende snoeppapiertjes, die hadden blijkbaar waarde: ik streek ze glad en leverde ze in bij de kleuterjuf. De opbrengst was voor mensen in arme landen.
Zo werd de zorg voor mens en omgeving deel van mijn leven.

Een vanzelfsprekendheid. Zo natuurlijk, dat het me niet eens meer opviel dat het me voldoening gaf als ik iemand even naar het ziekenhuis reed omdat hij het zelf niet kon. Of een kopje soep bracht bij de buurvrouw die slecht ter been was. Dat deed je gewoon.

Zo stond ik ook in mijn ondernemerschap: ik begon met ‘gewone’ redactieklussen. Omdat ik het kon, omdat de schoorsteen moest roken, omdat ik er tijd voor had. Daarnaast gaf ik af en toe een workshop. Aan mensen die bezig waren met een boek, die kampten met een writers block of hun expertise wilden doorgeven aan anderen. Het waren juist die laatste klussen waarvan mijn hart sneller ging kloppen.

In de loop der tijd ging ik steeds meer zelf schrijven. Klantverhalen die duidelijk maakten hoe hun organisatie was verbeterd door een product een van mijn opdrachtgevers. Onderzoeksverslagen die specialisten in staat stelden hun werk gerichter af te stemmen op behoeften in het werkveld of waarmee opleiders een adequaat bijscholingsprogramma konden ontwikkelen. Maar ook nieuwsbrieven en persberichten die sociale ondernemingen meer in de schijnwerpers zetten. Die bezoekers naar een klein theater trokken waarmee een cultuurvoorziening meer ging leven. Ook deze activiteiten gaven me veel voldoening.

Wat de workshops en mijn schrijfactiviteiten gemeen hebben? Mijn kennis en vaardigheid als redacteur en content-ontwikkelaar dragen bij aan betere vooruitzichten voor mijn opdrachtgevers. Ze krijgen meer zicht op een betere toekomst, kunnen hun doelen bereiken. Jij ziet het misschien al, maar ik had er even voor nodig: die vertrouwde zorg voor mensen en omgeving speelt dus ook een rol in mijn ondernemerschap.

De afgelopen tijd ben ik onder begeleiding van een business-coach bezig met een heroriëntatie van mijn bedrijf. Het is tijd om de automatische piloot de laan uit te sturen. Meer ruimte te scheppen voor werk waarvan ik echt blij word.

6 januari 2021 | Columns


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *