Ontdek je persoonlijke schrijfplezier!

Ontdek je persoonlijke schrijfplezier!

Als lezer van mijn blog heb je vast en zeker iets met schrijven. Ik beleef er zelf veel genoegen aan. Wat bepaalt jouw persoonlijke schrijfplezier?

Je zult het haast niet geloven, maar als schrijfcoach/redacteur kom ik er niet vaak aan toe om zelf te schrijven. Ik ben vaker bezig met het redigeren en het stimuleren van andere schrijvers, dan dat ik mijn eigen creativiteit de vrije loop laat. De afgelopen week was dat echter anders. De zomer is voor mij een tijd waarin ik weer nieuwe plannen maak, leuke schrijfopdrachten verzin en verzamel en me kan verheugen op alles wat ik in het najaar en de winter ga doen. Daarvoor heb ik ruimte nodig in mijn hoofd en in mijn werkkamer. En juist deze week, tijdens het opruimen van mijn bureau heb ik weer ervaren wat schrijfplezier is!

Persoonlijk schrijfplezier

Iedereen geniet op zijn eigen manier van schrijven. Het is niet altijd eenvoudig om het onder woorden te brengen, juist omdat er zo veel aspecten aan het schrijven zitten die het leuk maken. Ik vind het echter wel goed om het af en toe eens te doen, omdat ik daardoor mezelf beter herinner wat schrijven me brengt (en er in de komende tijd meer tijd voor ga vrij maken). Zo vlak voor de zomer doe ik hierbij een poging om uit te leggen hoe mijn persoonlijk schrijfplezier eruitziet. Voor mij is schrijven een bron van plezier omdat:

1)      Ik mijn fantasie de vrije loop kan laten

2)      Het leuker is dan praten

3)      Ik me realiseer dat ik mijn boodschap op ontelbare manieren kan verpakken

4)      Het een sport voor me is om mijn teksten gevarieerd te houden

5)      Ik bij het teruglezen soms blij verrast ben over de kwaliteit mijn eigen tekst

6)      Ik bij het teruglezen soms hartelijk moet lachen om de foutjes waar ik blijkbaar steeds overheen gelezen heb

7)      Ik in allerlei karakters kan kruipen

8)      Het mogelijk is om de situatie zo aan te passen dat hij het plot ondersteunt

9)      Bij een goed plan het verhaal zich bijna vanzelf schrijft

10)   Het leuk is om iets in woorden te vangen dat al een tijdje in je hoofd heeft gegist, of het nu fictie is of non-fictie

11)   Het een fijne manier is om een doelgroep te benaderen

12)   Ik mijn eigen stem terughoor als ik een tekst of verhaal hardop lees

13)   Het grappig is dat personages soms iets anders doen wat ik wil, of kan ik dat eigenlijk niet zeggen?

14)   Personages me verrassen

15)   Schrijven me op een andere manier zichtbaar maakt dan in de gewone omgang

16)   Mijn fantasiewereld weer heel anders gekleurd is dan mijn gewone leven

17)   Mijn fantasiewereld een ander licht werpt op mijn gewone leven

18)   Ik het leuk vind om mijn kinderen mijn eigen verhalen voor te lezen

19)   Ik tijdens het schrijven weer eens een andere bril op kan zetten dan bij het redigeren

20)   Omdat het heerlijk is om te experimenteren met het effect van woorden

 

Groet,

 

31 juli 2012 | Schrijftips en taaltips


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Lees 3 reacties

 • Mijn persoonlijk schrijfplezier? Even hardop denken. Bij mij heeft het iets met vervulling te maken. Ik heb een vaag gevoel dat het steeds de bedoeling was dat ik zou gaan schrijven. En als ik dan zie dat het lukt, geeft dat uiteraard een grote vervulling.

 • Ik herken mezelf in al je beschreven twintig punten. Ik redigeer op dit moment Elduria. Het gaat wel wat traag, omdat ik het idee heb dat ik elke dag dezelfde tekst herlees door een hele andere bril. Maar uiteindelijk heb ik alle soorten brillen wel gehad en wordt het hoofdstuk zienderogen beter leesbaar, mooier, ritmischer en sneller. Ik geniet enorm van deze periode. Het is een mooie manier om jezelf taalkundig te verbeteren en lekker te spelen met allerlei mogelijke manieren om iets te beschrijven en te vertellen. Alles met mate natuurlijk. De lezer moet tenslotte ook wat te doen hebben. Het is een hele andere creatieve kant van het schrijven. Zoals het gebruiken van originele metaforen die de sfeer en het gevoel in de tekst perfect moeten weergeven en die de lezer dan hetzelfde gevoel zou moeten geven. Het geeft een meer dan tevreden gevoel wanneer ik na een week niets meer hoef te veranderen aan een hoofdstuk en ik er dan vanuit kan gaan dat het hoofdstuk af is. Maar altijd onder voorbehoud natuurlijk. Het kritische oog vind altijd nog wel een ander brilletje om door te kijken.

  Ik wens je een hele fijne creatieve vakantie toe.
  Groeten
  Robert Bijman

 • Mooi verhaal, Marja, dankjewel!
  Ik herken er veel in en moest lachen bij punt twee 🙂

  Wat ik ook magisch vind aan schrijven, is wanneer lezers me iets vertellen over wat ze gelezen hebben. Vaak hoor ik dan hardop iets dat zich tot op dat moment alleen in mijn hoofd heeft afgespeeld, in stilte, tussen mij en toetsenbord en beeldscherm.
  Soms vergeet ik dat intussen duizenden lezers net zo stil, met een van mijn boeken in handen, die beelden opnieuw vormen in hun hoofd, op hun manier.

  De stilte van het bedenken, formuleren, schrijven, lezen; de stilte waarin zó veel gebeurt. Magisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *