Leer in drie stappen je hoofdpersoon kennen

Leer in drie stappen je hoofdpersoon kennen

Hoe meer je weet over de personages die je verhalen bevolken, hoe duidelijker je ze voor je ziet. Zo geef je je romanfiguren meer vlees op hun botten. En zo zul je ze ook levensechter opvoeren in je verhalen. In deze blog laat ik je zien hoe mindmappen je hierbij kan helpen. Niet alleen kun je daarmee in kaart brengen wat je al weet over je personages (en het beter onthouden), je zult ook zien dat het je op nieuwe gedachten brengt!

Stap 1 Mindmappen

Soms heb je een hoofd vol ideeën over een romanpersonage, maar is het ook moeilijk die te vangen en tot een geheel te maken. Een mindmap helpt je grip te krijgen op al die ronddwarrelende flarden fantasie. Het maken van een mindmap zorgt ervoor dat je je personages gemakkelijker leert kennen, want je kunt hun eigenschappen beter onthouden en daarnaast schudt het je creativiteit wakker.

Het principe

  • Neem tekenpapier, gekleurde stiften
  • Gebruik woorden, maar ook tekeningetjes
  • Trek hier een kwartier tot half uur voor uit

1) Zet de naam van je hoofdpersoon in het midden van een blad

2) Noteer alle aspecten die je over hem haar wilt benoemen eromheen. Bijvoorbeeld:

  • fysiek
  • karakter
  • sociaal
  • allergie
  • voorliefde
  • doel
  • conflict

3) Maak verbindingen (takken) met de naam van je hoofdpersoon

4) Brainstorm over elk aspect en noteer daar omheen wat je erover weet (korte bewoordingen of tekening)

5) Maak verbindingen met subonderwerpen

Dan krijg je bijvoorbeeld dit:

Stap 2 Kies onderdelen van de mindmap

Wat zie je als je kijkt naar de mindmap die nu is ontstaan? Wat springt er in het oog? Zijn er eigenschappen van het personage die je interessant vindt? Zie je in de allergie een aanleiding voor een conflict of hindernis? Wordt uit het doel van de romanfiguur al een verhaallijn duidelijk? Is er een aspect dat veel nauwkeuriger beschreven is dan de andere? Zijn er delen van de map die je echt niet aanspreken?

  • Selecteer de aspecten van het hoofdpersonage waarmee je aan het werk zou willen, die je fantasie of nieuwsgierigheid prikkelen.
  • Kijk of er bij andere aspecten nog vragen opdoemen, of lege plekken zijn. Probeer die alsnog in te vullen.

Stap 3 Ga schrijven

Met het maken van de mindmap ben je als het ware in de huid gekropen van je personage. Je hebt uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen, voorliefdes, gevoeligheden, angsten en drive in kaart gebracht, en als het goed is doemen er ook mogelijke conflicten, hindernissen en zelfs verhaallijnen op. Ga daarmee aan het werk.

  • Hang je mindmap op een plek die je tijdens het schrijven kunt zien. Met een enkele blik heb je deze romanfiguur weer helemaal op je netvlies.

Let op: niet alles wat je op de mindmap hebt aangetekend, hoef je te gebruiken in je boek. Doordat je alles in kaart hebt gebracht, kun je beter selecteren welke eigenschappen de verhaallijn van jouw personage het best ondersteunen. Kijk maar naar het voorbeeld van Assepoester: dat ze gek is op modelspoorbanen komt in het sprookje nergens terug 😉

Mindmappen kan ook heel goed werken bij het kiezen van bijfiguren of verhaallijnen. Zeker als je te veel ideeën voor verhaallijnen hebt – die je allemaal wilt gebruiken – of zoveel gekke romanfiguren hebt dat je verhaal te vol wordt.  Zet de verhaallijnen allemaal op een blad, verbind de plekken waar ze elkaar raken en voor je het weet zie je welke figuur je wel of eigenlijk niet nodig hebt om het verhaal van je hoofdpersoon te ondersteunen. Soms wordt plotseling duidelijk dat je twee bijfiguren best kunt laten samensmelten.

Wat is jouw ervaring met mindmappen? Heb je nog tips voor andere schrijvers?

Groet,

 

18 april 2013 | Fictie schrijven


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Lees 3 reacties

  • Nicole says:

    Heel handig, ook voor jonge schrijfers zoals ik. Met een mindmap krijg je een overzichtelijk en simpele onderdsteunig, die bij mij genoeg kan zijn om me verder te helpen.

  • Mirjam says:

    Ha Marja,

    Wat leuk dat je hierover schrijft. Ik was ook al aan het mindmappen geslagen. Tip voor degene met Ipad of IPhone is de app Simplemind. Heel handig met kleurtjes en je kan het omzetten in een PDF.

    Groetjes Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *