Taalhulp gezocht en gevonden!

Taalhulp gezocht en gevonden!

Als je regelmatig schrijft, zoals ik, heb je bronnen nodig om je taalvragen direct te beantwoorden. Uitgeverij Van Dale heeft op dat gebied een naam hoog te houden.

Soms vind ik het heerlijk om buiten te werken. Met een manuscript op schoot zak ik in de kussens van de loungebank en geniet ervan dat ik als ondernemer het nuttige met het aangename kan verenigen. Een van de minpuntjes van redigeren in de zon is dat mijn laptop onbruikbaar is. Onder welke hoek ik me ook buig, het scherm blijft onleesbaar. Dan ben ik behoorlijk onthand, want ik heb altijd diverse websites openstaan waarmee ik mijn taalvragen direct kan beantwoorden. Taalhulp gezocht dus! Uitgeverij Van Dale kwam met twee prachtige oplossingen die ik je niet wil onthouden.

Van Dale Taalhandboek Nederlands

Gebruiksaanwijzing van de Nederlandse taal is de ondertitel. Het fijne van dit boek is dat je op twee manieren kunt zoeken: er is een trefwoordenregister achterin, maar de inhoudsopgave is ook zo uitgebreid dat je vrij snel kunt vinden waar je moet zijn om een antwoord te krijgen op je vraag. Het Taalhandboek Nederlands is vooral gericht op schrijvers, of ze nu wel of niet ervaren zijn. De toon en stijl sluiten daar ook prettig realistisch op aan. De paragraaf Volgorde opent bijvoorbeeld als volgt:

‘Voor je met schrijven begint is het verstandig te bedenken in welke volgorde je de informatie wilt presenteren. […] Een logische volgorde van de informatie leest prettiger.’

Om daar een alinea later zelf commentaar op te geven:

‘Het heeft natuurlijk iets vrijblijvends, een advies als “zet de informatie in een logische volgorde”. De vervolgvraag ligt immers voor de hand: wat is logisch? Dat is een lastige. Het is niet mogelijk om hier dé goede volgorde te geven voor elke tekst. Maar we hebben wel een aantal tips.’

De auteurs van het boek geven je als lezer de indruk dat ze direct tegen jou praten. Daarmee volgen ze een van de tips op die ze zelf geven na het stukje hierboven:

‘Vertel een verhaal. Schrijven is praten op papier. Als je iemand iets vertelt doe je dat ook in een bepaalde volgorde. Als je een mop vertelt – en dat goed wilt doen – zorg je voor een inleiding (Komt een Chinees bij de dokter …), een verslag van de gebeurtenissen en ten slotte de clou. Inleiding, kern, afsluiting. Helder schrijven is in wezen hetzelfde als vakkundig een mop vertellen.’

Misschien klinkt het te populair in jouw oren, maar dat is Taalhandboek Nederlands echt niet. Het staat vol heldere taalregels die je bij het schrijven van pas komen.

Taaladviezen

Een speciaal deel is gewijd aan Taaladviezen. Thematisch geordend en veelal gesteld in vraag- en antwoordvorm vind je de instinkers waar we allemaal wel eens voor staan:

 • ‘Is het een aantal mensen heeft of een aantal mensen hebben?’
 • ‘Wanneer gebruik je hen en wanneer hun?’
 • ‘Wat is juist: rubber laarzen of rubberlaarzen?’

Mijn online houvast in dit soort kwesties zijn www.woordenlijst.org en de taaladvies.net. Aangezien in de bronnenlijst van het Taalhandboek Nederlands beide vermeld staan, kan ik met een gerust hart aannemen dat de aanwijzingen overeenkomen en ik dus consequent zal zijn in mijn beslissingen als ik in de tuin zit en het Taalhandboek naast me op de bank ligt. Taalhulp gezocht en gevonden dus!

Van Dale Grammatica Nederlands (NT2)

Glashelder overzicht op elk taalniveau. Dit familielid van het Taalhandboek Nederlands is in principe gericht op mensen die Nederlands als tweede taal gaan leren. Daarmee lijkt het niet direct een onderwerp voor mijn RedactieKrachtBlog. Met mijn artikelen richt ik me toch op mensen die in het Nederlands schrijven en de taal tot op een bepaald niveau al machtig zijn. Maar toen ik het boek doorbladerde, realiseerde ik me dat het wel heel erg goed aansluit op twee blogs die ik onlangs schreef: B1-teksten, op de eerste plaats begrijpelijk en Zo schrijf je een B1-tekst.

De Van Dale Grammatica Nederlands (NT2) behandelt namelijk woordsoorten, werkwoorden en zinsbouw op de verschillende taalniveaus van A1 tot C1, die overigens in de kleurstelling van het boek direct herkenbaar zijn. Zo krijg je als schrijver een beter idee van de kennis die iemand moet hebben als hij Nederlands als tweede taal beheerst op B1-niveau. Waarmee je ook het taalniveau van je eigen teksten beter kunt inschatten en afstemmen op je lezers.

IJkpunt

Los daarvan is Grammatica Nederlands (NT2) inderdaad glashelder en een prima naslagwerkje wanneer je als ervaren taalgebruiker nog even wilt weten hoe het ook weer precies zit met de vervoegingen van – zeg – de zwakke werkwoorden. Om niet te spreken van het gebruik van de verschillende werkwoordstijden. Helaas zie ik te vaak teksten voorbijkomen die op dat punt niet helemaal scherpgeslepen zijn. Met de zomer in zicht ben ik dus blij met Taalhandboek Nederlands binnen handbereik en Grammatica Nederlands (NT2) als extra ijkpunt voor mijn B1-teksten.

Leuke ontdekking vond ik met name dat de stijl van het Taalhandboek Nederlands  op een prettige manier contrasteert met de soms starre taalregels en er zo voor zorgt dat de lezer zich persoonlijk aangesproken voelt.

Groet,

 

 

 

 

5 juni 2014 | Marja Duin leest


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Lees 2 reacties

 • Rob says:

  Deze week begonnen aan het Taalhandboek. Een pageturner! Leerzaam en vlot geschreven. Bedankt voor de tip!

 • Ha Marja,
  De boeken die jij hier noemt, doen me denken aan boeken die ik met veel plezier heb gelezen en/of nog steeds regelmatig als naslagwerk gebruik: “Handboek Stijl” en “Handboek Verzorgd Nederlands”. Vooral het Handboek Stijl (met de ondertitel: “Adviezen voor aantrekkelijk schrijven”) heb ik al vaker aan mensen aangeraden.

  Ik ben heel benieuwd welke boeken jij nog gaat bespreken. Leuk idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *