Schrijven over je vak? 6 manieren om door te zetten

Schrijven over je vak? 6 manieren om door te zetten

Er zijn veel hindernissen op weg naar het realiseren van je schrijfproject. Met deze 6 manieren om door te zetten gaat het je zeker wél lukken.Ben je serieus in je plan om professionele kennis te delen, om te schrijven over je vak? Zorg dan dat je je goed voorbereidt. Schrijven vraagt andere vaardigheden en een andere inzet van je dan je gewend bent op je werk of in je dagelijks leven. Er kunnen onderweg hindernissen opdoemen die het bereiken van het eindpunt in de weg staan. Dat klinkt onheilspellend, maar er zijn gelukkig ook manieren om die omstandigheden naar je hand te zetten al voordat je gaat beginnen met schrijven. Doe jezelf een lol. Faciliteer jezelf tijdens het schrijven.

1 Ontwijk hindernissen

Nu je dit weet, kun je jezelf voorbereiden op deze situaties. Wapen jezelf. Probeer deze hindernissen zo lang mogelijk te ontwijken. Al voordat je met schrijven begint – of misschien ben je in je enthousiasme al begonnen, maak dan even pas op de plaats – stel je jezelf de volgende vragen:

  1. Hoe ga ik tijd vinden om te schrijven?
  2. Waar kan ik het best schrijven?
  3. Hoe zorg ik ervoor dat ik de rust vind om te schrijven?
  4. Hoe maak ik het schrijven aangenaam voor mezelf?
  5. Wat is mijn planning met dit schrijfproject?

Leg jouw persoonlijke antwoorden op deze vragen vast, samen vormen ze het plan van aanpak van jouw schrijfproject.

2 Tijd

Realiseer je dat schrijven een heel nieuwe activiteit is in je agenda. Je zult het een plek moeten geven tussen al die andere: familieverplichtingen, sociaal leven, werkoverleg, klantbezoek, sport, cursussen, kwaliteitstijd met je kinderen en noem maar op. Deze activiteiten hebben hun plek in je dag- of weekschema al verworven, laten zich in praktijk moeilijk opzijschuiven. Hoe zorg je ervoor dat je wel regelmatig tijd vindt om te schrijven?

  • Reserveer een vaste tijd in je agenda
  • Zet een bestaande activiteit tijdelijk stop en besteed de tijd die vrijkomt aan schrijven
  • Schrijf in werktijd, tenslotte komt het je zakelijk ten goede
  • Je doet je schrijfwerk volledig in je vrije tijd, anders kom je er zeker niet aan toe
  • Verdeel je schrijfwerk tussen werktijd en vrije tijd, zo zijn de lasten evenredig verdeeld
  • blok af en toe een hele dag of een hele week, zodat je dan meters kunt maken
  • Je schuift helemaal niets aan de kant, alles moet gewoon doorgaan en je weet zeker dat je tussendoor zeer effectieve kwartiertjes zult vinden om te schrijven

Het goede nieuws is: er staat niets vast. Kies de optie die het best in jouw leven past, zet die direct in je agenda voor de komende twee, drie maanden. Na die tijd evalueer je en kijkt of er misschien bij de bovengenoemde opties een is die beter werkt.

3 Plaats

Schrijven gaat eenvoudiger als je er een vaste plek voor hebt. Misschien vind je het prettig als je al je materialen kunt verzamelen, in een kantoortje waar je ook je laptop kunt neerzetten, zodat je alles bij de hand hebt om door te kunnen gaan. Maar het kan ook zijn dat jij iemand bent die goed kan werken in de hectiek van alledag, aan de keukentafel. Of kom jij tot optimale prestaties in een omgeving waar je helemaal niemand kent, zoals in een flexkantoor, een internetcafé of een stationsrestauratie? Ken jezelf. Weet waar de ruimte waarin jij je het best kunt concentreren aan moet voldoen en zorg ervoor dat je in die omstandigheden kunt werken.

4 Rust

Als je de tijd en de plaats naar je hand hebt gezet, is het moment aangebroken om te zorgen dat je die omstandigheden ook zo inricht dat je de rust kunt vinden om aan je schrijfproject te werken. Hoe vind jij de rust? Ik kan natuurlijk zeggen dat je je telefoon moet wegleggen, dat je moet zorgen voor stilte en even niet openstaat voor Twitter, Facebook of LinkedIn; dat het kan helpen om de deur af te sluiten is zodat er niemand binnen kan lopen en dat iedereen weet dat je het komende uur niet gestoord mag worden. Maar rust is voor iedereen anders.

Werk je graag in stilte of ben je productiever met muziek op de achtergrond? Wil je vrij zijn van emailverkeer of word je daar juist nerveus van? Heb je liever dat je secretaresse met je overlegt of laat je het afhandelen van je telefoontjes dit uur met een gerust hart aan haar over? Ook als het gaat om de rust vinden om te schrijven geldt het motto: ken uzelve!

5 Stimulans

Natuurlijk kun je het je nu niet voorstelle,n in je enthousiasme, maar ik kan je nu al voorspellen dat er een moment komt waarop je denkt: ‘Dat schrijfproject kan me gestolen worden. Het kost me tijd, het kost me geld, kan ik het wel? Waar doe ik het eigenlijk voor? Ik schiet maar niet op, ik vind het eigenlijk helemaal niet leuk meer…’ Dat gebeurt bij elke schrijver. Zeker wanneer je niet schrijft voor je brood, maar schrijft over je vak.

Je kunt je erbij neerleggen, maar dit is nu typisch het soort hindernis dat eenvoudig te overwinnen is. Stel jezelf beloningen in het vooruitzicht! Markeer vooraf mijlpalen die gevierd worden als je ze hebt behaald.

Heb je al een maandlang elke dag duizend woorden geschreven? Koop een lekker luchtje voor jezelf of trakteer je collega’s op een biertje. Is je boekconcept helemaal klaar? Koop het eerste seizoen van Homeland en ga een avondje op de bank hangen. Heb je geen zin? Ga naar de markt en koop een kleurige bos bloemen. Daar haal je wel weer energie uit als je even vastzit in de tekst.
Dit hoeft natuurlijk niet elke week. Maar een intensief proces als schrijven kun je gemakkelijker volhouden als je aardig bent voor jezelf, jezelf stimuleert en misschien zelfs af en toe in de watten legt.

6 Planning

En niet op de laatste plaats hangt het slagingspercentage van je schrijfproject af van je planning. Het hele plan van aanpak van jouw schrijfproject hangt namelijk af van hoe je het – wel of niet – plant. Ik had dit punt dus ook als eerste kunnen behandelen. Maar ik wilde je eerst laten zien hoe je een aantal eenvoudigere hindernissen kunt nemen. Deze is namelijk toch van een iets hogere en hardnekkiger orde.

  • Heb je een planning of is die er eigenlijk niet?
  • Is er een datum waarop je het project wilt presenteren? Waarop je het wilt afronden?
  • Heb je het materiaal waar je aan werkt misschien nodig voor een seminar of workshop?
  • Hoe werk je naar dat punt toe? Wanneer en waar ga je dan schrijven? Hoe zorg je dat je genoeg rust hebt om ook daadwerkelijk iets op papier te zetten? Hoe motiveer je jezelf
  • Als er geen deadline is, gelden dezelfde vragen, misschien wel dubbel: Wanneer maak je tijd vrij om te schrijven en waar ga je het doen? Hoe zorg je ervoor dat je je schrijfproject tot een goed einde brengt? Hoe behoud je je motivatie
  • Wanneer ga je je collega’s, klanten en leveranciers vertellen dat je aan het schrijven bent? Hoe ga je de PR inzetten?

Schrijven voor je vak moet in de eerste plaats plezierig zijn, je moet er lol in hebben, anders houd je het niet vol. Het is ook wel belangrijk dat het qua tijd overzichtelijk is, dat je weet waar je naartoe werkt en dat er ook weer een eind aan komt. Door steeds de datum te verschuiven, doe je ook een grote aanspraak op je doorzettingsvermogen. Ze zeggen niet voor niets: van uitstel komt afstel.

Hoe zorg jij ervoor dat je je schrijfproject doorzet? Heb je ervaring met dit soort hindernissen? Hoe ga je er dan mee om? Ik hoor graag je ervaring!

Groet,

 

 

12 februari 2015 | Businessboek schrijven


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Lees 4 reacties

  • Heel herkenbaar allemaal Marja! Ook ik heb alle manieren van tijd vinden en tijd máken uitgeprobeerd en in feite wissel ik regelmatig van methode. Dat hangt ook af van de gezinssituatie waarin we ons dan op dat moment bevinden. Ik heb ook deadlines gehad, niet door een uitgever opgelegd maar door mezelf. Alleen heb ik ze moeten verschuiven. Niet omdat ik te weinig geschreven had maar wel omdat ik nog niet tevreden was. Ja dat is dan balen maar aan de andere kant, ik ga toch voor kwaliteit en dan moet iedereen nog maar even geduld hebben. Jaren heb ik nu in mijn 2e boek zitten maar… het is af!

  • Manon says:

    Goed om te lezen Marja, zo herkenbaar! Hiermee geef je de (en deze) burger weer moed.
    Bij mij is vooral de factor ’tijd’ een lastige. Inderdaad: toch gewoon tijd maken, want er is altijd wel ergens tijd te vinden.
    Mij helpt het om te schrijven op gekke momenten, zoals midden in de nacht. Dat voelt als gestolen uurtjes waar niemand bij kan komen. Stilte om me heen en weten dat bijna iedereen slaapt, maar ik niet. Bij kaarslicht natuurlijk.
    En voor overdag: inspirerende plekken opzoeken, met spectaculair uitzicht, zoals ‘Pllek’ op de NDSM werf, waar je over het IJ kijkt en een stuk Amsterdamse skyline ziet waardoor je je, gek genoeg, in het buitenland kunt wanen (dat kan trouwens ook in de centrale bibliotheek). Of in een gebouw met een heel hoog plafond. Ik weet niet precies waarom, maar dat werkt voor mij heel goed. Misschien dat ik dan het gevoel heb dat mijn hoofd extra ruimte heeft en dat grenzen wegvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *