7 korte schrijfoefeningen

7 korte schrijfoefeningen

Oefening baart kunst. Dat geldt ook voor zakelijk schrijven. Het liefst moet je het elke dag even doen, zodat je ritme krijgt en daarmee meer vaardigheid. 

Merk jij dat ook, dat schrijven naarmate je het meer doet gemakkelijker gaat? Ik krijg meer ideeën, meer inspiratie, ik kan mijn gedachten – en daarmee mijn teksten – beter structureren en kan mijn stopwoordjes meer gedoseerd inzetten :-). Omdat ik schrijf voor mijn vak, is het een dagelijkse bezigheid geworden. Maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Daarom heb ik een verzameling korte schrijfoefeningen aangelegd. Eén voor elke dag van de week. Veel succes!

Maandag. Gesprek bij het koffiezetapparaat

In de koffiehoek is het altijd bedrijvig. Mensen lopen af en aan, maken in het voorbijgaan een grapje, vertellen elkaar waar ze enthousiast van worden of wat ze zwaar op de maag ligt. Sommige collega’s blijven hangen, andere zie je bijna nooit. Er wordt weleens gezegd dat het koffiezetapparaat het hart van het bedrijf is. Sta er eens even stil en luister naar de verhalen. Niet in de zin van afluisteren, maar van: wat leeft er in de organisatie, wat gaat er goed, wat gaat er mis? Waar hebben collega’s behoefte aan? Hoe levendig is tamtam?

Maak een mentale – of echte – notitie en neem zo snel mogelijk vijf of tien minuten om het meest interessante, grappige of schrijnende gesprek op te schrijven. Het gaat er niet om dat het direct bij jouw boek moet aansluiten. Zie het als een oefening in kleine scènes schrijven die je prima kunt gebruiken om je zakelijke boek te verlevendigen.

Dinsdag. Vakbladen

Neem eens een vakblad dat je graag leest en sla het open op een willekeurige plek. Dan zie je een foto, een advertentie, een achtergrondartikel of interview. Schrijf vijf of tien minuten lang over het hoofdonderwerp dat je daar aantreft. Wat is het? Je hebt er vast vragen over, je kunt er meer over vertellen of je hebt er een mening over. Als je echt helemaal niets meer weet te bedenken, sla je je tekst op en je bewaart hem op een plek waar je hem gemakkelijk kunt terugvinden.

Kun je geen tien minuten vinden per dag om je schrijfoefening te doen? Kijk hier dan lukt het je vast wel.

Woensdag. Succes

Elke dag heeft zijn toppen en zijn dalen. Vandaag schrijf je een brief (max 500 woorden) aan je (imaginaire) businesscoach. Beschrijf wat deze week jouw grootste succes was, wat er gebeurde, wat het je opleverde en hoe je het succes gevierd hebt.

Donderdag. Forum

Je volgt vast wel een LinkedIngroep op je vakgebied of je houdt je online op de hoogte van de ontwikkelingen. Bezoek vandaag eens een forum en kijk wat daar gebeurt. Mensen die daar actief zijn, schrijven meestal niet omdat ze nu zo mooi of esthetisch willen formuleren. Ze wisselen informatie en ideeën uit. Dit kunnen best ideeën zijn die jij kunt gebruiken om je boekidee aan te scherpen. Of tips waarmee je de toekomstige lezers van je boek van dienst kunt zijn. Of iets dat helemaal niets met je boek te maken heeft, maar wat je heel interessant vindt. Kies een discussie uit en schrijf er een reactie op (die je niet per se hoeft te posten overigens, mag natuurlijk wel :-)) van ongeveer 250 woorden. Een schrijfoefening uit de praktijk!

Vrijdag. Redactie

Pak de tekst die je dinsdag hebt geschreven en lees die kritisch door. Zit er een lijn in? Is die erin te brengen? Zit er een ontwikkeling in? Herschrijf je eerste versie en houd daarbij in de gaten of:

  • er een begin, een midden en een eind aanzit
  • het stukje logisch is opgebouwd
  • alle informatie die bij elkaar hoort bij elkaar staat
  • er een ritme zit in je zinnen en in het woordgebruik

Leg het stuk na een kwartier redigeren weer weg. Dan is het genoeg. Je bent klaar voor het weekend.

Zaterdag. Spelletje

Vandaag mag het wel een beetje luchtig. Kies voor een spelletje. Open een boek, over je vak of gewoon een woordenboek, laat je vinger op een woord vallen en schrijf alle gedachten en associaties die je met dat woord hebt op. Of neem twee getallen in gedachten: één voor de pagina, één voor de regel, neem een boek en lees wat er op die regel sta. Schrijf een stuk van 200 woorden, waarin die zin voorkomt.

Zondag. Ruimte

Lichamelijke inspanning is een goede tegenhanger voor de mentale arbeid die we verrichten. Dat is mijn ervaring tenminste. Met je verstand op nul en doorgaan, zoals bij hardlopen, wielrennen of zwemmen, schept ruimte voor creatieve ingevingen. En bij voetbal, volleybal of een andere teamsport moet je je zo focussen dat je daarna alle achtergebleven werkzorgen wel kwijt bent. Sport stimuleert de geest. Dat betekent dat je daarna in een goede conditie bent om te schrijven. Maak een lijstje van vijf dingen die je heel graag zou willen doen of bereiken, privé of professioneel. Kies er een uit en schrijf een stukje van 150 woorden, alsof je het gisteren voor elkaar hebt gekregen.

Korte schrijfoefeningen kunnen je helpen

Met schrijfoefeningen als hierboven, kun je jezelf op een ontspannen manier tot schrijven aanzetten. Zie het als training voor het echte werk: dat boek dat wel in je hoofd zit, maar er nog niet uit wil komen. Of dat al half geschreven ligt te wachten tot je het weer oppakt. Heb je de smaak te pakken gekregen?

Heb je zelf schrijfoefeningen die je graag doet om jezelf scherp te houden?

Groet,

 

 

1 september 2016 | Zakelijk bloggen


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *