In 8 stappen een uitgever zoeken

In 8 stappen een uitgever zoeken

Wil je je boek onderbrengen bij een uitgever? Weet je al hoe je dat gaat aanpakken? Misschien heb je iets aan deze tips.

Wat een mijlpaal: je boek is klaar. Je hebt de feedback van drie meelezers gebruikt om de plot, de personages en het tijdsverloop helemaal optimaal te krijgen. De student Nederlands die regelmatig op je kinderen past heeft punten, komma’s, d’s en t’s nagelopen en nu ben je klaar voor de volgende fase: naar de uitgever.

Stap 1 Bepaal het genre

Jouw manuscript komt het best tot zijn recht bij een uitgeverij die zich heeft toegelegd op boeken van hetzelfde genre. De eerste stap is dus vast te stellen in welke categorie je boek valt. Misschien is het heel duidelijk, maar het komt ook vaak voor dat er sprake is van een combinatie: een culinaire roman, een romantische historische roman of een romantische thriller. Kies voor één genre, dat werkt over het algemeen het best. Dat het verhaal ook andere aspecten in zich draagt, spreekt voor zich en wordt vanzelf duidelijk als een redacteur het boek of de samenvatting gaat lezen.

Stap 2 Zoek in de boekhandel uitgevers in dat genre

De tweede stap om een uitgever voor jouw boek te vinden is te onderzoeken welke uitgeverijen actief zijn in het betreffende genre. Je kunt je boek natuurlijk naar een willekeurige uitgever sturen, maar als het niet in het assortiment (fonds) past is de kans honderd procent dat de redacteur die jouw envelop in handen krijgt het manuscript direct zal afwijzen. Stuur dus nooit een kinderboek naar een literaire uitgeverij of een thriller naar een uitgeverij die gespecialiseerd is in kookboeken. Ga naar een goede boekhandel (een bibliotheek of internetboekhandel kan ook) en zoek boeken die qua genre, thema, leeftijdscategorie, doelgroep, uitstraling of sfeer aansluiten bij jouw boek. Noteer de namen van de uitgevers waar ze verschenen zijn.

Stap 3 Onderzoek of de uitgeverij het genre nog steeds voert

Kies uit het rijtje dat je nu hebt zo’n vijf uitgevers uit, ga naar hun websites en check of hun actuele fonds inderdaad nog aansluit bij jouw boek. Het uitgeefbeleid kan namelijk zijn aangepast nadat de boeken die je in de vorige stap hebt gevonden op de markt zijn gekomen. Noteer de namen van de titels die op een of andere manier aansluiten bij jouw boek.

Stap 4 Zoek uit hoe je je manuscript kunt insturen

Op de website van elke uitgeverij kun je vinden hoe je een manuscript kunt insturen. De ene uitgever wil alleen het eerste hoofdstuk ontvangen, de andere heeft het liefst het volledige manuscript eenzijdig uitgeprint in times new roman, corps 11, regelafstand 1 ½ , terwijl de derde uitgeverij alleen het digitale bestand wil hebben. Noteer de richtlijnen van elke uitgeverij.

Stap 5 Maak je manuscript verzendklaar

Van de vijf uitgevers die je in stap 3 hebt uitgekozen, kies je de drie die je het meest geschikt acht. Je maakt je manuscript zo klaar als ze op hun website hebben aangegeven. Als je dat niet doet loop je de kans dat de redacteur die jouw envelop openmaakt zelfs niet de moeite neemt om je boek te lezen.

Stap 6 Schrijf een goede begeleidende brief

De brief (of email) die je mee stuurt met je manuscript moet je zien als een sollicitatiebrief: je stelt je voor, beschrijft kort het genre en de doelgroep van je boek en beargumenteert waarom je het het liefst bij deze uitgeverij zou zien verschijnen. Probeer daarin zo concreet mogelijk te zijn: noem titels of auteurs uit het fonds die aansluiten bij jouw manuscript of bij jouw doelgroep of interesse. Schets op een realistische manier de positieve aspecten van jou en je boek.

 Stap 7 Zorg voor een synopsis

Omdat elke redacteur graag snel een totaalindruk krijgt van een ongevraagd ingezonden manuscript, is het verstandig naast je brief ook een synopsis mee te sturen. Hierin staan:

 • Opsomming van jouw NAW-gegevens
 • Opsomming kerngegevens manuscript, zoals: titel, genre, thema, doelgroep en omvang (aantal woorden)
 • Karakteristiek van de belangrijkste personages
 • Korte samenvatting van het verhaalKorte biografie van de auteur

Een synopsis beslaat in totaal niet meer dan anderhalf A4’tje.

Stap 8 Verstuur

Verzamel het materiaal voor elke uitgever en verzend het pakket op de manier waarop het op hun website staat aangegeven.

En dan begint het grote wachten. Helaas kan het soms wel een maand of langer duren voordat je antwoord krijgt. Besteed die tijd bijvoorbeeld met het bedenken voorbereiden van PR-activiteiten die je zelf voor je boek zou kunnen doen. Of begin met een nieuw boek 😉

Wil je nog meer informatie over het zoeken van mogelijke uitgevers voor je boek? Hier vind je een online training die je stap voor stap in de juiste richting brengt.

Groet,

 

 

 

 

29 november 2012 | Businessboek schrijven


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Lees 4 reacties

 • Uitstekende tips. Natuurlijk heb je met het uitvoeren van deze tips nog steeds geen garanties, maar ik ben er van overtuigd dat dit wel de slimste manier is om het aan te pakken. Dank voor deze handige opsomming.
  Yoeke

 • Wilma says:

  Mijn ervaringen met uitgevers zijn tot nu toe ronduit slecht. De punten die je hierboven noemt heb ik allemaal ter harte genomen. Ik heb research gedaan naar uitgevers, gekeken wat bij mijn genre past, er twee geselecteerd, een synopsis geschreven, een begeleidende brief, het manuscript geprint in Times New Roman, lettergrootte 12, regelafstand 1,5, enveloppen gekocht die groot genoeg waren, voldoende porto geplakt en in de brievenbus gegooid.
  Binnen twee weken had ik van beide uitgeverijen een ontvangstbevestiging met de mededeling dat het wel tot vier maanden kon duren voor ik definitief antwoord kreeg.
  Het grote wachten kon beginnen. Na vier maanden geen bericht, na vijf maanden geen bericht, na acht maanden nog steeds geen bericht. Mailtje gestuurd. Een uitgever was alert genoeg een kort antwoord te sturen. Met duizend spelfouten (en dit is echt niet de eerste de beste uitgever) een kort bericht dat ik geduld moest hebben, want ik had toch geen idee hoeveel tijd het kostte om Al Die Manuscripten die ze wekelijks binnenkregen te beoordelen. En als ik dan niet wilde wachten, dan stuurden ze het wel terug. Het sarcasme droop er nog net niet af. De tweede uitgever liet helemaal niets van zich horen, maar ik kwam er op een bepaald moment achter dat hij in tussentijd failliet was gegaan
  Na een jaar toch nog maar eens een mailtje gestuurd naar de eerste uitgeverij. Opnieuw dezelfde dooddoener, deze keer zonder spelfouten. Uitgeverij twee had inmiddels een doorstart gemaakt. Ik klom weer in de pen en vroeg naar de manuscripten die toch ergens gebleven moesten zijn. Dit naar aanleiding van een foto op facebook van stapels dossiermappen met bijschrift ‘de erfenis van de vorige eigenaar’. Het antwoord was dat er gezocht zou worden. Twee dagen later een berichtje dat het manuscript niet in de dozen zat. Het was kwijt. Of ik het dan alsnog op wilde sturen. Dat heb ik gedaan. Na veel vijven en zessen is het beoordeeld en te licht bevonden, maar ook hier ging weer heel veel aan vooraf.
  Uitgever een had na 15 maanden nog steeds geen uitsluitsel gegeven. Nog maar eens een mailtje met de mededeling dat ik Antwoord Wilde! En anders moesten ze me de boel maar terugsturen, als ze ‘de boel’ nog terug konden vinden. Jaja, ook uitgever een was het manuscript in tussentijd kwijtgeraakt. Ik ben heel boos geworden en heb gezegd dat ik genoegdoening wilde op wat voor manier dan ook. Ik heb erbij gezegd dat ik naar de media zou stappen als er geen bevredigende oplossing gevonden zou worden. Men mocht me bellen. Binnen een half uur had ik de uitgever aan de telefoon. De oplossing die aangedragen werd heb ik geaccepteerd. Ik mocht het manuscript digitaal aanleveren en ik zou binnen twee maanden bericht ontvangen. Dat is nu twee maanden en tien dagen geleden. Een reactie heb ik nog niet ontvangen.
  Na deze ervaringen heb ik besloten mijn manuscript in eigen beheer uit te gaan geven als ebook. Mocht zich een uitgever aandienen die zich wel aan de door henzelf opgestelde regels houdt, houd ik me aanbevolen. Tot die tijd regel ik mijn zaken wel zelf.

 • ries van meerten says:

  hallo,
  ik heb momenteel 4 boeken op de plank en ben met het 5de bezig.
  In het verleden heb ik zelf 2 gedichtenbundels en 1 boekje het Al uitgegeven, maar degene die het voor mij corrigeerde kan dat niet meer doen wegens een ziekte. Mijn Nederlands is !!!!! Ook het zelf op internet zetten waar 1 van de boeken staat, is een flop, Pumbo.nl omdat ik niet echt weet hoe dit moet.
  Vaak is het zo dat je veel geld betaalt als je het laat nakijken, heb jij een idee?

  groet Ries

  • info@marjaduin.nl says:

   Beste Ries,

   Als je blijft zitten waar je zit, kom je zeker niet verder. De situatie die je kende is veranderd, dus zul je andere manieren moeten zoeken om je teksten te verbeteren en onder de aandacht te brengen. Zoek contact met medeschrijvers. Ga eens kijken op het internet, in forums of op websites die auteurs ondersteunen. Vraag daar of iemand je teksten wil meelezen of redigeren. Je bent zeker niet de enige met het probleem en als je een leuke club mensen om je heen hebt verzameld met wie je over schrijven kunt praten, zullen die ook weer met tips komen. Zo hoeven de kosten geen belemmering te zijn.

   veel succes!
   Marja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *