Elke dag tien minuten schrijven

Elke dag tien minuten schrijven

Sporters trainen elke dag om tijdens een wedstrijd te pieken. Musici repeteren eindeloos voor een concert. En wat doen schrijvers? We weten het wel, als auteur groei je ook door regelmatig met schrijven bezig te zijn: of het nu actief is – zelf je verhalen neerpennen– of passief:  je vakkennis uitbreiden. Elke dag tien minuten schrijven zou al helpen, maar hoe vind je die tijd?

 

 20 momenten om te schrijven

Onnodig te zeggen dat het belangrijk is om altijd een schrijfblok, tablet of notebook bij je te hebben. Dan kan je direct aan de gang als je even een momentje ziet!

 7.00       Je zet de wekker tien minuten vroeger  (leg je schrijfblok op je nachtkastje, schrijf in bed)

 7.15       Je kunt nog niet in de badkamer want je huisgenoten zijn nog niet klaar

 8.30       In de trein, tram of metro

Loze ogenblikken

Of je nu buiten de deur werkt of thuis, er zijn altijd van die loze ogenblikken die je gewoon moet doorkomen. Wachten bij de tandarts, wachten in de file… transformeer wachttijd tot schrijftijd.

 9.45       Tijdens het wachten tot de koffie is doorgelopen

10.00     In de koffiepauze

10.30     Tijdens een vergadering (meestal toch verloren tijd, dus waarom dan geen ideeën voor je boek opschrijven?)

Pauzes

Wat doe je nou eigenlijk in pauzes? Een beetje kletsen met de collega’s, een sigaretje wegpaffen of je sudoku afmaken. Zelfs als je geen pen of papier bij je hebt, kun je in gedachten met je verhaal bezig zijn.

11.00     Als het wasprogramma nog net niet is afgelopen

12.30     Tijdens de lunchpauze, achter je bureau

14.00     Je afspraak laat nog even op zich wachten

15.00     In de theepauze

Wachttijd

Ons leven wordt beheerst door de klok. Maar de omstandigheden laten zich niet altijd sturen. Dus je bent te laat of te vroeg. Of je moet de bus nemen in plaats van de trein. Erger je niet, zie de positieve kant en reserveer deze tijd voor jezelf, wijd je aan je passie. Schrijf.

15.15     De thee is klaar, maar de kinderen zijn nog niet uit school

16.00     Als je in de wacht hangt voor de helpdesk (veel mensen droedelen, jij kunt mooie zinnen oefenen)

17.00     Tijdens de zwemles van je zoon of dochter (ga nu eens niet bij de andere ouders zitten)

Als ouder ken je het wel: je bent af en toe net een taxibedrijf. Zwemles, dansles, voetbaltraining, gitaarklasje… En altijd duurt het net te kort om helemaal terug naar huis te gaan. Daar zit je dus weer. Leg je erbij neer en grijp die gelegenheid met beide handen aan.

18.00     Als je thuiskomt na je werk (natuurlijk is het verleidelijk om direct het gezinsprogramma op te pakken, maar waarom niet even tien minuten voor jezelf?)

18.30     Het eten moet nog even garen

19.00     Na het avondeten, terwijl de kinderen TV-kijken of de afwasmachine inruimen

Geneer je niet

Mijn zanglerares neuriede altijd. En als ze op de fiets zat zong ze voluit. Het heeft even geduurd voordat ik dat durfde. Maar des te vaker ik het deed, des te makkelijker het werd. Schaam je niet voor je hobby, voor je passie. Het is helemaal niet gek als je daar alle mogelijke tijd aan besteedt.

19.30     Als de kinderen in bed liggen (wacht nog tien minuten voordat je neerploft op de bank)

20.45     Tijdens de TV-reclame

22.20     Doe ’s avonds het licht tien minuten later uit

 3.00       Als je ’s nachts wakker wordt en niet in slaap kunt komen

Je hoeft natuurlijk niet al deze momenten te gebruiken om te schrijven, maar dit lijstje maakt wel duidelijk dat ‘geen tijd’ geen argument meer is. Oefenen hoeft echt niet lang te duren, als je wilt kun je elke dag tien minuten schrijven.

Er zijn vast nog meer manieren om tijd te vinden om te schrijven. Wat is jouw beste tip?

Groet,

 

 

 

11 juli 2013 | Schrijftips en taaltips


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Lees 4 reacties

  • Leuk dit blog Marja! Mijn tips? Ik wacht nooit zonder iets te doen (zoals ik ook schreef in mijn boek ‘Moe is Moe maar voldaan’) en dat doe ik nog steeds niet. Terwijl ik naar school loop of bij het plein sta te wachten op mijn kind, ben ik in gedachten verder aan het schrijven of denk een tegengekomen probleem uit. In de rij bij de kassa idem. Als ik niet kan slapen ga ik mijn bed uit en kruip achter de computer. Heerlijk die uren vroeg in de ochtend terwijl iedereen nog slaapt en het stil is in huis. En weet je wat zo gek is? Tegenwoordig droom ik ’s nachts regelmatig van de hoofdpersonen uit mijn roman-in-wording. Heel leuk om ze in levende lijve ’tegen’ te komen.

  • Manon Brinkman says:

    Goedemorgen Marja,
    Wat een leuke blog weer en wat een synchroniciteit voor mij!
    Sinds zondag ben ik begonnen met een nieuw schrijfschema waarin ik de titels van alle (sub)paragrafen die ik nog wil schrijven voor mijn Rolmodellenboek op een enorm vel papier heb geschreven. Dat papier heb ik goed zichtbaar aan een deur bevestigd en achter elke titel heb ik stickers geplakt met de datum waarop ik eraan ga werken en de tijd die ik er dan aan kan besteden.
    Dagelijks sta ik nu op om 4:30 uur zodat ik voordat ik naar mijn werk ga aan mijn boek kan werken. Ik heb het in behapbare schrijfstukjes verdeeld omdat ik ’s morgens geen uren tijd heb maar wel heel graag direct resultaat wil zien van wat ik heb gedaan.
    ’s Avonds pak ik ook weer mijn momenten dus in plaats van -wat ik eerst deed- alleen op mijn vrije dagen uren achter elkaar te schrijven, zit ik nu korter en vaker achter mijn laptop maar dan wel iedere dag. Op andere ‘verloren’ momenten herlees en redigeer ik stukjes tekst.
    Het werkt veel beter voor mij op deze manier want ik blijf goed in de sfeer van mijn verhaal en het dagelijks gevoel van voldoening is enorm. Per week verdwijnen er dan 7 datumstickers en verschijnen er 7 felgele markeringslijnen op mijn schrijfschema die zichtbaar maken welke stukjes voltooid zijn.
    Fijne dag en bedankt voor je blog!
    Groetjes, Manon

    • info@marjaduin.nl says:

      Hoi Manon,
      Nu snap ik ook waarom jij mijn blog altijd als eerste leest ;-)!
      Wat goed, zo’n nieuwe aanpak. Maar het vraagt wel wat discipline, wat ook weer makkelijker wordt als je merkt dat het werkt, neem ik aan.
      Fijne dag vandaag!
      Groet Marja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *