Een dagboek schrijven, waarom niet?

Een dagboek schrijven, waarom niet?

Een dagboek is een leuke manier om je schrijfkunst te ontwikkelen. Je bouwt ervaring op en kunt experimenteren met schrijfstijlen. Schrijven is een natuurlijke handeling voor de meesten van ons. Emails, notulen, boodschappenlijstjes, watsappjes of gewoon een briefje op de keukentafel om te vertellen dat je nog snel even naar de supermarkt bent, ongemerkt doen we het elke dag. Met een dagboek kun je uitvinden welke schrijfstijl bij jou past/passen.

Meer in evenwicht met een dagboek

Mijn eerste dagboek was een oranje boekje met een sleuteltje. Ik denk dat ik een jaar of zeven was toen ik het kreeg. Ik had net leren schrijven. Door de jaren heen werden de voordelen van een dagboek steeds duidelijker voor me:

  • Een dagboek luistert altijd, heeft nooit een mening klaar en je kunt er heerlijk je ei in kwijt of je hart in uitstorten. Waarna je met een opgeruimd gevoel je dag vervolgt.
  • Als je regelmatig schrijft over wat je bezighoudt, krijg je meer inzicht in je eigen gedachtepatronen. Soms buitelen je gedachten zo over elkaar heen dat het een warboel lijkt. Omdat je in een dagboek zomaar ergens kunt beginnen, komt de draad van je gedachten altijd wel tevoorschijn en krijg je weer een heldere blik.
  • Door een dagboek leer je jezelf steeds beter kennen. Je krijgt meer zicht op wat je blij of gelukkig maakt en welke dingen – of personen, of situaties – je energie kosten.

Zo is in mijn dagboek schrijven voor mij een manier geworden om in balans te blijven. Maar een dagboek kan nog zoveel meer doen!

Terugblik

Als je er wat regelmaat in kunt houden, schrijf je zo een leuk overzicht van een periode uit je leven bij elkaar. Geweldig om later terug te lezen. Als ik mijn dagboeken doorblader zie ik dat ik in tijden waarin ik het moeilijker had vaker schreef dan wanneer het me goed ging. Dat vind ik nu weleens jammer, want ook de goede tijden zijn het waard om vast te leggen! Tussen de regels door zie ik wel de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt, van vriendinnenmeisje naar piekerende puber, van wereldbestormer tot pragma-mama en van kalververliefde tot mensliefhebber en -geliefde. Mijn dagboekstukjes vormen samen de patchwork van mijn leven. En dat is prachtig om te ervaren.

Toekomstbeeld

Meer nog dan een terugblik, biedt een dagboek ook geweldige mogelijkheden om met de toekomst bezig te zijn.

  • Houd een dagboek bij en je kunt er zeker van zijn dat je schrijfspier regelmatig getraind wordt. En je weet: een spier die wordt gebruikt wordt groter en sterker en kan zijn werk met meer gemak doen. Je werkt met een dagboek dus dagelijks aan verbetering van je schrijfvermogen. Goed voor dat boek dat je nog in de planning hebt 😉
  • In je dagboek kun je vastleggen welke personen, dingen en situaties je inspireren. Concrete voorbeelden zijn een reis- of vakantiedagboek, Daarover schreef ik al eerder in 5 tips, je vakantie als inspiratiebron. Maar waarom zou je je alledaagse dagboek daar niet voor gebruiken? Je zou zelfs een speciaal inspiratiedagboek kunnen schrijven.
  • In je dagboek mag je doen wat je wilt, dus waarom niet heerlijk wegdromen? Waar zou je naartoe willen gaan? Hoe zou je leven er idealiter uitzien? Welk doel zou je willen bereiken? Zo maak je je eigen doelen concreet en inspireer je jezelf om ze na te streven.

Dagboek schrijven in verschillende vormen

Zelf denk ik bij een dagbdagboek schrijvenoek schrijven aan een notitieblok en een fijne pen waarmee ik langzaam maar zeker mijn gedachten, overtuigingen en wensen neerkrabbel. Om eerlijk te zijn: ik heb een hele stapel ongebruikte notitieblokken liggen. Ik geniet al bij het idee dat ik er een als dagboek ga gebruiken! Maar er zijn veel meer dagboekvormen. Zo ken ik iemand die zweert bij een digitaal dagboek. Je kunt gratis een online dagboekje aanmaken op Penzu en als je gaat zoeken zijn er nog wel meer aanbieders.

Bulletjournal

Een schrijfvriendin heeft me onlangs heel nieuwsgierig gemaakt naar bulletjournaling – in goed Nederlands: stipjesdagboek, maar als je daarop googelt vind je niets. Ze is helemaal blij met de mogelijkheden die het geeft. Want naast dagboeknotities kun je ook afspraken noteren, to-dolijstjes en ingevingen die je plotseling kunt krijgen en niet meer wilt vergeten. Je kunt er het hier en nu in vastleggen, maar ook plannen voor de toekomst. Ik heb me voorgenomen om zo’n stipjesdagboek eens uit te proberen. Een introductie vind je op http://bulletjournal.com/. Het is wel in het Engels, maar met ondersteuning van de video kom je er vast wel uit.

Artjournal

We blijven even in het Engels, want wat een volgende dagboekvorm die recentelijk opgang doet is art-journaling. De naam zegt het al: een kunstig dagboek waar woorden niet meer dan een van de vele middelen zijn om je dagelijks leven vast te leggen. Foto’s, tekeningen, knipsels, recepten, recensies, kaartjes van concerten, lijsten met favoriete muziek, persoonlijke trainingsprogramma’s… Noem maar op en je kunt het in je eigen kunstdagboek. Op deze blog op writersplaza.nl kun je prachtige voorbeelden vinden.

En mocht je zelf eens willen beginnen en een zetje in de rug nodig hebben, op de blogspot van Carin Winkelman Caatjes artsy stuff vind je een uitgebreide inleiding (in drie delen).

Hulpbronnen voor het schrijven van een dagboek

  • Christine de Vries, Dagboek als spiegel – een handboek vol inspiratie
  • Sandy Grason, Haal meer uit je dagboek
  • Natalie Goldberg, Schrijven vanuit je hart
  • Doedel je dag, het dagboek voor wie liever tekent dan schrijft
  • Een vraag per dag
  • Een zin per dag
  • Creatief dagboek

Last van het legepaginasyndroom? Wil je wel een dagboek bijhouden, maar merk je dat je in een kramp schiet bij een witte pagina of blank scherm? Kies dan eens voor een hulpje. Er zijn tegenwoordig boeken die je een vraag per dag stellen, waarmee je altijd een creatieve invalshoek hebt voor je dagboek, of die je creatieve opdrachten geven als die meer bij je passen. Eenmaal op gang ben je die schrijfkramp vast snel weer vergeten.

Bekende dagboeken

Gebruik je dagboek als schrijfoefening, maar ga er niet vanuit dat het geschikt is voor publicatie. Je kunt eruit putten als je je memoires wilt schrijven, een autobiografie of een levensverhaal, maar meestal is de kwaliteit niet goed genoeg om aan te bieden aan een uitgever. Natuurlijk – ik kan er niet omheen – zijn er heel wat uitzonderingen op die regel, denk aan Het achterhuis, dagboekbrieven 12 juni 1942 – 1 augustus 1944 van Anne Frank. En in veel van de gevallen gaat het om schrijvers die daarnaast een dagboek bijhouden. Zo zijn in de serie Privé-domein van De Arbeiderspers een aantal prachtige dagboeken uitgekomen: van Doeschka Meijsing En liefde in mindere mate en van Edmont & Jules de Goncourt Dagboek.

 

Andere bijzondere dagboeken

  • Dagboek 1971, Jan Wolkers
  • Dagboek van Bridget Jones, Helen Fielding
  • Zolang er leven is, Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar, Hendrik Groen
  • Dagboek van een loser, Jeff Kinney en de vrouwelijke tegenhanger Dagboek van een muts, Rachel Renée Russell.
  • En misschien herinner je je nog wel Het geheime dagboek van Adrian Mole, Sue Townsend.

Voor elk iets wils, dat zie je ondertussen wel.

Waar de een houdt van veel en gedetailleerde beschrijvingen, vult de ander zijn dagboek liever puntsgewijs. En misschien houdt de een van typen, terwijl de ander zweert bij een kroontjespen, of stiften, of stickers, of… Om het nog niet te hebben over verschillen tussen een zelfstarter en iemand die een zetje nodig heeft om te beginnen.

Dagboeken zijn er in veel vormen en maten. Als je het schrijven wilt trainen, is een dagboek een geweldig instrument. En je houdt er ook nog iets leuks aan over. Ik hoop dat je na het lezen van dit blog zegt: een dagboek schrijven, waarom niet!?

Heb jij een dagboek? Hoe ziet het eruit, hoe gebruik je het? Leuk als je een bericht achterlaat!

Groet,

 

 

 

5 mei 2016 | Marja Duin leest


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Lees 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *